Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Να μην γίνουν «καπνός» τα δικαιώματα των εργαζομένων στην επιχείρηση ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει την Παρασκευή 12 Ιουνίου στις 9πμ στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου) η επιτροπή εργαζομένων Γενικής Ανακύκλωσης ΑΕ. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή: "Η πρόσφατη φωτιά που κατέστρεψε το εργοστάσιο της «Γενικής Ανακυκλώσεως ΑΕ» στον Ασπρόπυργο και έπνιξε με τοξικό νέφος όλο το λεκανοπέδιο, φέρνει με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Ένα τεράστιο εργοστάσιο ιδιοκτησίας του κ Λαζόπουλου, με εκατοντάδες εργαζόμενους, από τις μεγαλύτερες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, οδηγήθηκε στην απαξίωση και τελικά στην καταστροφή. Για εμάς τους πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης, ανεξάρτητα με το πως μπήκε η φωτιά, που ολοκλήρωσε το έργο της καταστροφής, υπεύθυνη για αυτήν την πορεία είναι η ιδιοκτησία που ξεζούμισε τους εργαζόμενους και οδήγησε το εργοστάσιο στον μαρασμό και τους εργαζόμενους στην ανεργία.

Από τους εκατοντάδες εργαζόμενους των προηγούμενων χρόνων είχαν απομείνει μερικές δεκάδες στα τέλη του Δεκέμβρη του 2014, που απεργούσαμε για σχεδόν τρείς βδομάδες, για την καταβολή των δεδουλευμένων μηνών που μας χρωστούσε η εργοδοσία. Εξαιτίας των κινητοποιήσεων μας, πάνω απο εξήντα συνάδελφοι μας συμβασιούχοι, κατάφεραν να πάρουν (μαζί με τη λήξη της σύμβασής τους) τα δεδουλευμένα τους και αντικαταστάθηκαν αμέσως, με νέα φουρνιά συμβασιούχων.

Όμως ακόμη και σήμερα η εργοδοσία συνεχίζει να χρωστάει σχεδόν από 10.000 ευρώ σε δεκάδες εργαζόμενους που δούλευαν για χρόνια με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Μετά τις 12 Μαΐου του 2015 απολυθήκαμε οι τελευταίοι 16 εργαζόμενοι και παρέμειναν ελάχιστοι για τη φύλαξη κατά κύριο λόγο των εγκαταστάσεων.


Τώρα είμαστε ξανά στον δρόμο διεκδικώντας ότι τα δικαιώματά μας δεν θα χαθούν μέσα στα αποκαΐδια της φωτιάς.

o Απαιτούμε από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, την άμεση και πλήρη διαλεύκανση για το πώς μπήκε η φωτιά που κατέστρεψε το εργοστάσιο. Να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, που κατέστρεψαν μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα και έπνιξαν με τους τοξικούς καπνούς της πυρκαγιάς όλο το λεκανοπέδιο.

o Διεκδικούμε την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων μας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν καπνός οι χιλιάδες των ευρώ που μας χρωστάει η εταιρία του κ Λαζόπουλου. Απαιτούμε από το υπουργείο εργασίας να πάρει μέτρα για να εξασφαλίσει την άμεση και έγκαιρη αποπληρωμή μας.

o Ζητάμε να περάσει στα χέρια του δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων η επιχείρηση Γενική Ανακύκλωση ΑΕ, όχι μονάχα για τις θέσεις εργασίας που μπορεί να προσφέρει αλλά κυρίως για το γεγονός ότι η διαχείριση των απορριμμάτων που είναι πολύ σημαντικό τομέας, δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια ιδιωτών που μοναδικό τους κριτήριο είναι τα κέρδη τους και όχι οι περιβαλλοντικές ανάγκες της κοινωνίας.



Στηρίζει η Ένωση μεταναστών Εργατών και η ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ (ΚΕΕΡΦΑ)


Δήλωση Πέτρου Κωνσταντίνου, συντονιστή ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικού συμβούλου Αθήνας:


"Ρένα Δούρου και Δημήτρης Στρατούλης να πάρουν τώρα θέση για πυρκαγιά στη Γενική Ανακύκλωση ΑΕ!

Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε μυστηριωδώς και εξακολουθεί να σιγοκαίει στο εργοστάσιο «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ» σκορπίζοντας διοξίνες θανάτου στον Αττικό ουρανό, τις οποίες εισπνέουν εκατομμύρια κάτοικοι, είναι η τραγική κατάληξη της χρεοκοπίας της διαχείρισης του κοινωνικού αγαθού της ανακύκλωσης από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αποτελεί έγκλημα της ίδιας της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που καταλήγουν σε καταστροφές είτε λόγω εγκατάλειψης και απαξίωσης είτε για λόγους που σίγουρα χρειάζεται να διερευνήσουν ενδελεχώς οι αρμόδιοι της Πυροσβεστικής υπηρεσίας. Ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα όπως στην περίπτωση των ΕΛΠΕ όπου στα κάτεργα του Λάτση κάηκαν τέσσερις ζωντανοί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παρέα του πανηγύριζαν πριν από κάποια χρόνια και έκοβαν κορδέλες μαζί με τον εργοδότη της εταιρίας. Τώρα κατάπιαν την γλώσσα τους!

Οι απεργοί της Γενικής Ανακύκλωσης ΑΕ στην απεργία διαρκείας τον περασμένο Δεκέμβρη είχαν απευθύνει προειδοποίηση για τη καταστροφική πορεία της εταιρίας του κ.Λαζόπουλου προτείνοντας την κρατικοποίηση του εργοστάσιου και το πέρασμα του στο Δημόσιο.

Αντίθετα, το εργοστάσιο αφέθηκε στην διαχείριση Λαζόπουλου με συνέπεια να εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι δεκάδες εργάτες. Πληρώθηκαν μόνο οι εργάτες που πάλεψαν οργανωμένα με την στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ τα οποία εισέβαλαν μέσα στο εργοστάσιο και κατόπιν εντολών του κ.Θεολόγου, διευθύνοντα συμβούλου, συνέλαβαν 32 εργάτες μαζί με τους συμπαραστάτες τους. Προσωπικά, βρέθηκα μαζί τους κρατούμενους στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Ασπρόπυργου. ΟΙ μετανάστες εργάτες ήταν πρωτοπόροι σε αυτήν απεργία.

Έστω και καθυστερημένα και κατόπιν πυρκαγιάς ας γίνει το βήμα να περάσει κάτω από τον έλεγχο του Δημόσιου το συγκεκριμένο εργοστάσιο, χωρίς καμιά αποζημίωση για τον κ.Λαζόπουλο. Αντίθετα πρέπει να καταβάλει όλα τα δεδουλευμένα και όχι να τύχει της όποιας προστασίας λόγω «πτώχευσης».

Είναι απαράδεκτο ο «χρυσός των σκουπιδιών» να βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών. Οι Δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να αναπτύξουν προγράμματα ανακύκλωσης με αύξηση θέσεων εργασίας, εξασφάλισης υλικών για το Δημόσιο τα οποία χρυσοπληρώνουν και βέβαια καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες για τους κατοίκους. Ας κάνει το βήμα, η κ.Δούρου από την περιφέρεια της Αττικής. Η ΠΕΔΑ πρέπει να κινητοποιηθεί αμέσως.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να σφαγιαστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων της εταιρίας Γενικής Ανακύκλωσης ΑΕ και να γίνουν καπνός.

Το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να παρέμβει και να εξαναγκάσει τον εργοδότη να καταβάλει όλα τα δεδουλευμένα τώρα.

Τέλος ασφαλώς προκαλεί ερωτηματικά η αιτία που ξέσπασε η πυρκαγιά και σε αυτό πρέπει να απαντήσουν άμεσα οι έρευνες της Πυροσβεστικής.

Να στηρίξουμε αποφασιστικά την κινητοποίηση των εργαζόμενων της Γενικής Ανακύκλωσης ΑΕ και ο κ Δ. Στρατούλης να πάρει θέση εδώ και τώρα.

Την Παρασκευή 12 Ιούνη στις 9πμ θα είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων της Γενικής Ανακύκλωσης ΑΕ στη κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εργασίας".


http://www.ertopen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου