Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Παρέμβαση εισαγγελέα για τον τοξικό καπνό που (θα συνεχίσει να) πνίγει την Αθήνα

Εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση με αφορμή σχετική μήνυση της Περιφέρειας Αττικής, δόθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για το τοξικό νέφος που εξακολουθεί να καλύπτει κατά διαστήματα περιοχές της Αθήνας, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.


Η εισαγγελία και συγκεκριμένα ο εισαγγελίας κ. Παπάς θα διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς για να εξετάσει την απόδοση ευθυνών.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική θα απαιτηθούν ακόμα ένα με δύο εικοσιτετράωρα για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Νίκος Τσόγκας, το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν τα εύφλεκτα υλικά.

Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν 17 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

Η συνεχής καύση των εύφλεκτων υλικών έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα σε αρκετές περιοχές της δυτικής Αττικής, του Πειραιά και αλλού, ενώ έντονη είναι η ανησυχία των πολιτών για τις επιπτώσεις στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά ξεκίνησε από ξερόχορτα δίπλα στην περίφραξη του εργοστασίου και στη συνέχεια πέρασε στο εσωτερικό του προαυλίου με αποτέλεσμα να επεκταθεί σε μεγάλους όγκους από χαρτόνια και πλαστικό.

Όσον αφορά στην επικινδυνότητα του τοξικού νέφους που έχει απλωθεί πάνω από τον ουρανό της πρωτεύουσας, σαφείς απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν καθώς δεν διενεργούνται μετρήσεις.

Το τμήμα Ποιότητας Ατμόσφαιρας της διεύθυνσης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θορύβου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που διατηρεί σταθμούς μέτρησης στην περιοχή, καταγράφει μόνο αστικούς ρύπους όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου και τα αιωρούμενα μικροσωματίδια.

Ανάλογες μετρήσεις κάνουν οι περιβαλλοντικοί σταθμοί των δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας. Από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει και οι τρεις πηγές, δεν προκύπτει σημαντική μεταβολή στους ρύπους. “Μέχρι χθες η διεύθυνση του ανέμου ήταν βόρεια- βορειοδυτική, οπότε ότι εκπέμπονταν από το εργοστάσιο έφευγε προς τη θάλασσα”, λέει ο κ. Αναστάσιος Χριστίδης, προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Ελευσίνας.

“Για να μετρηθούν τα επίπεδα διοξινών και πολυαρωματικών υδρογονανθράκων χρειάζεται μια άλλη, ειδική διαδικασία δειγματοληψίας και εξειδικευμένη ανάλυση, την οποία οι δήμοι δεν είναι σε θέση να κάνουν.

Πάντως πρέπει να καθησυχάσουμε τον κόσμο. Για να δημιουργηθεί πρόβλημα υγείας σε κάποιον από τον καπνό αυτό, χρειάζεται έκθεση επί μακρόν, για αρκετές ημέρες κοντά στην πηγή του” πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου