Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Ανακοίνωση συμπαράστασης για την καταχρηστική απόλυση εργαζόμενης στα ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Χολαργού

Καταγγέλλουμε την καταχρηστική απόλυση εργαζόμενης από την εταιρεία ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Χολαργού, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα που δίνει η εργαζόμενη για την επαναπρόσληψή της.

Η συνάδελφος, αλλα και οι οι άλλοι εργαζόμενοι, εργαζόταν στην εταιρία, υπό καθεστώς συνεχών ύβρεων,ταπεινωτικής διευθυντικής συμπεριφοράς και συνεχών απειλών απόλυσης. Αποκορύφωμα της όλης αυτής ταχτικής εναντίον των εργαζομένων, υπήρξε η απόλυση της συγκεκριμένης εργαζόμενης ‘’γιατι είχε μεγάλη γλώσσα’’, όταν ζήτησε εξηγήσεις για ταμειακά θέματα που την αφορούσαν. Η εργαζόμενη τότε κατέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας και κατήγγειλε την απόλυση της σαν καταχρηστική, ενώ διεκδικεί τις απλήρωτες υπερωρίες της που αποτελούν κανόνα στην επιχείρηση αυτή. Οπως φαίνεται στη λήξη της βραδυνής βάρδιας αποτελούσε σύνηθες φαινόμενο η προισταμένη να χτυπά τις κάρτες του προσωπικού και να τους κρατά μισή και μία ώρα υπερωρία.


Επιπλέον, αξίζει να σημειωθούν 2 παραπάνω ζητήματα που αναδεικνύονται το τελευτραίο καιρό. Στον ΑΒ Βασιλόπουλο όπως και στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων του εμπορίου έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της ανακύκλωσης των εργαζομένων. Δηλαδή, τις απολύσεις ή την εξώθηση σε παραιτήσεις των «παλαιότερων» συναδέλφων και την πρόσληψη νέων μέσω προγραμμάτων voucher ή κάθε λογής επιδοτούμενου προγράμματος του ΟΑΕΔ που προσφέρει τσάμπα εργασία στον εργοδότη (μισθός από ΕΣΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές από ΟΑΕΔ). Στο συγκεκριμένο κατάστημα του Χολαργού, οι θέσεις 2 παλαιότερων συναδέλφων που απολύθηκαν αναπληρώθηκαν από 4 νέους συναδέλφους μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων. Τέλος, επισημαίνουμε την τακτική της εργοδοσίας να παρακινεί τους παλαιότερους συναδέλφους να ψηφίζουν στο εργοδοτικό σωματείο που έχει στηθεί στον χώρο των supermarkets.


Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο εργοδοτικών αυθαιρεσιών. Έρχεται ακόμη να επιβεβαιώσει, ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική κυβερνήσεων και κεφαλαίου μας έχει φέρει 100 χρόνια πίσω, με τα αφεντικά να νομίζουν ότι μπορούν να λειτουργούν αυθαίρετα. Οι εργαζόμενοι βαφτίζονται «συνεργάτες», με στόχο να μην τολμούν να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, τρομοκρατούνται, απειλούνται και εργάζονται υπό το καθεστώς συνεχούς φόβου.

Εμείς τους απαντάμε ότι η τρομοκρατία που βιώνουν εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, η εργοδοτική ασυδοσία, η καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων και η χειροτέρευση των όρων εργασίας δεν θα μείνουν αναπάντητα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην απολυμένη και απαιτούμε την άμεση και πλήρη ηθική και οικονομική αποκατάσταση της συναδέλφου!
Κανένας εργαζόμενος μόνος του, με συλλογικούς αγώνες σπάμε την εργοδοτική τρομοκρατία.

Για την ανακοίνωση του Σωματείου εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου